- Štítky blogu
- bylinky
- bio
- byliny
- jak na to?
- měsíček
- yzop
- příroda
- slow kosmetika
- levandule
- blaník
- meduňka
- kosmetika
- heřmánek
- řebříček
- novinky
- růže
- nové produkty
- pod pokličkou
- destilace
- čaj
- květová voda
- zelená lékárna
- hydroláty
- recepty
- esenciální olej
- farma
- tradice
- květové vody
- tinktury
- mystika
- cestování
- zvyky
- mast
- šalvěj
- třezalka
- mateřídouška
- svátek
- kelti
- hydrolát
- zdraví
- oheň
- kopřiva
- macerace
- očista
- chrpa
- čaje
- testování
- život
- rituál
Recept na domácí ovocné, nebo bylinkové víno
Poměr:
10l čistý demižon, korkový špunt s kvasnou trubičkou, vosk na zatavení zátky
2,2 kg cukru – poslední dobou ho dáváme méně, záleží na chuti a použitém ovoci
3l čerstvých uzrálých a přebraných a odstopkovaných bezinek ( nebo šípků, trnek, či jiných plodů)
7l převařené pitné vody na doplnění demižonu
Balení normálního čerstvého droždí
Postup:
Cukr rozpustíme v cca 6,5l vody, svaříme a po vychladnutí zalijeme bezinky v demižonu, zbytek obsahu doplníme čistou studenou převařenou vodou, nalijeme rozkvašené droždí, pečlivě promíchám. Nakonec zazátkujeme korkovým špuntem s kvasnou trubičkou a zatavíme voskem. Demižon dáme do teplé tmavé místnosti. První dni udržujeme teplotu kolem 28-30stupňů. Pozorujeme, zda začne kvasný proces – unikáním bublinek. Po pár dnech stáhneme teplotu na orientačních 20 stupňů. Víno necháme kvasit do té doby, než bezinky spadnou celé dolů na dno (2 – 3 měsíce). Po té víno scedíme přes plátno a necháme další čas dokvasit. Pak stáčíme do čistých lahví.