- Štítky blogu
- bylinky
- bio
- byliny
- jak na to?
- měsíček
- yzop
- příroda
- slow kosmetika
- levandule
- blaník
- meduňka
- kosmetika
- heřmánek
- řebříček
- novinky
- růže
- nové produkty
- pod pokličkou
- destilace
- čaj
- květová voda
- zelená lékárna
- hydroláty
- recepty
- esenciální olej
- farma
- tradice
- květové vody
- tinktury
- mystika
- cestování
- zvyky
- mast
- šalvěj
- třezalka
- mateřídouška
- svátek
- kelti
- hydrolát
- zdraví
- oheň
- kopřiva
- macerace
- očista
- chrpa
- čaje
- testování
- život
- rituál
Jak skladovat naše bylinky a produkty, aby vám dlouho vydržely
Bojujeme za udržitelnost a ekologický způsob života. Nechceme plýtvat přírodními zdroji, naopak je šetrně zpracovávat a šetřit s nimi. Jdete do toho s námi?
Hlavní je, si ujasnit, co znamenají pojmy minimální trvanlivost a spotřebujte do… Na našich bylinkách a produktech z nich je vždy uvedená minimální trvanlivost, jak nám zákon káže (termín spotřebujte do je doopraavdy spíše pro potraviny).
Jakou trvanlivost ale nastavit? To byl a je pro nás stále oříšek. A proč? Protože my víme, že při správném skladování vydrží naše produkty i více než rok a možná i déle. Jenže, trvanlivost uvést musíme, a chceme vám deklarovat tu nejlepší kvalitu…
Minimální trvanlivost u našich bylin a produktů z nich tedy nastavujeme velmi obezřetně, někdy až moc. Například u olejových macerátů určujeme trvanlivost podle trvanlivosti daného oleje, z kterého maceráty vyrábíme. Ale i tak všichni víme, že když olej dobře skladujeme, můžeme ho bez obav v kuchyni používat i po uplynutí expirace. Tak proč nepoužívat i produkty z něj?
A jak je to tedy s našimi produkty?
Masti ze sádlamáme už vyzkoušené. Po expiraci vydrží až dva roky. Ale popravdě, komu tak dlouho vydrží. :)
Mastičky z olejových macerátů a samotné olejové maceráty nám vydrží stejně tak dlouho, až dva roky. Balzámy jsou stejný případ. A to i když se občas omylem rozehřejí v kabelce nebo při letních cestách.
A u mýdel je to více než jasné. Skoro každý tuší, že čím déle se mýdlo suší, tak tím více zraje, a je tím lepší. Takže u mýdla doopravdy platí, čím starší, tím lepší.
Bylinky a čajové směsi se také ani po roce nezmění, jak svou chutí, tak vůní. Byliny se správným skladováním mohou udržet ve skvělé formě řadu měsíců. Podle vzhledu stáří bylin nepoznáte, možná jen u měsíčků, který lehce bledne.
Ručíme za kvalitu a čerstvost našich bylin a produktů z nich. Jen vám chceme dát vědět, že plýtvat nemusíte, a minimální trvanlivosti se také bát nemusíte. Že zkrátka naše produkty dozajista vydrží déle, než píšeme na obalu. A aby byla kvalita našich produktů stále stejná, i po uplynutí expirace, stačí se naučit správnému skladování.
Správné skladování našich produktů
Se skladováním našich produktů je to velice jednoduché. A při správném skladování vám vydrží zaručeně tak dlouho, jak deklaruje minimální trvanlivost a určitě ještě o něco déle. My máme většinou minimální trvanlivost stanovenou u bylin na rok od sklizně, u bylinných výrobků půl roku až rok.
Masti, macerované masti, oleje, krémy a květové vody je nejlepší uchovávat v chladu a šeru. Nejlépe v lednici nebo ve sklepě. Tím proces “stárnutí” zpomalíte, a všechny tyto produkty budou i po roce stále tak kvalitní jako po výrobě. Samozřejmě byste neměli produkty kontaminovat špínou, zkrátka cizorodými látkami jako jsou různé mikroorganismy.
Byliny a čajové směsi je nejlepší skladovat ve sklenici, opět v šeru a také v suchu. V našich pytlíčcích a krabičkách vydrží také dlouho, proto jsme vybrali právě tento typ balení, ale jestliže si chcete být stoprocentně jistí, přendejte je do uzavíratelné sklenice, a dejte je třeba do komory, kuchyňského skládku nebo skříně. Zkrátka tam, kde je sucho a nedostanou se sluneční paprsky.
A náš tip: Z našich čajových pytlíků v čajových směsí můžete udělat až tři nálevy. Ale jak uchovat mokrý čajový pytlík alespoň jeden či dva dny bez obav? Nejlépe v sítku a v lednici. To stejné můžete udělat se spařenými bylinkami, které chcete znovu louhovat.
Buďme tedy ohleduplní k přírodě, skladujme potraviny a produkty jak nejlépe umíme, a tím prodlužme jejich trvanlivost, a zároveň tak ušetřeme peníze za nákup nových produktů.
„Minimální trvanlivost do“ označuje datum, do kterého si potravina či produkt uchová svou deklarovanou kvalitu.
> Potraviny a produkty lze bezpečně konzumovat a používat i po uvedeném datu „Minimální trvanlivost do“ a to za podmínky, že jsou respektovány pokyny pro skladování a že není poškozen obal; potraviny však mohou ztratit svoji původní chuť a texturu.
> Dříve než se rozhodnete potravinu po uplynutí data „Minimální trvanlivosti do“ vyhodit, tak zkontrolujte, zda je obal neporušený a zda potravina či produkt stále ještě nevypadá, nevoní a nechutná dobře.